Kovács Máté születésének 110. évfordulója tiszteletére rendezett emléknapot 2016. november 11-én a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár, valamint a Kovács Máté Alapítvány.

dsc_0031

A Kulturális Központban az emléknapon megjelenteket dr. Sóvágó László, Hajdúszoboszló város polgármestere köszöntötte, majd Dr. Szalkai Tamás levéltáros, történész nyitotta meg az emlékkiállítást, melyet maga készített el, egyrészt a Könyvtár által rendelkezésére bocsátott anyagokból, másrészt levéltári kutatásokból. A Kovács Máté elmékének tisztelgő kiállítás jelenleg a Kulturális Központ első emeletén látható, melyet egyéb kiállításokra is szívesen kölcsönadnak.

dsc_0032.

A jelenlévők megtekinthették a Kovács Mátéról készült dokumentumfilmet. Előadást tartott: Dr. Bényei Miklós, ny. professzor, Debreceni Egyetem, Dr. Tóth Gyula, a Kovács Máté alapítvány elnöke, valamint Rózsa Dávid, főigazgató-helyettes (KSH Könyvtár). A résztvevők között helyet foglaltak Kovács Máté gyermekei is: Dr. Kovács Ilona és Dr. Kovács Máté, akik „Kovács Máté emlékének ápolásáért” emlékplakettet adtak át a Művelődési Központ és külön a Könyvtár részére.

montazsemleklap

A Kovács Máté a könyvtártudós címmel felső tagozatos diákok számára rendezett vetélkedő eredményhirdetésére és díjátadására is sor került, ahogy arról korábbi cikkünkben írtuk, a Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai bizonyultak a legfelkészültebbeknek. Vida Lajos, helytörténész, valamint Juhász Ilona könyvtárvezető adták át a díjakat. 

Az emléknap részeként megkoszorúzták az intézmény falán elhelyezett emléktáblát.

dsc_0001-2

 

További képeket keresse a Galériában

Facebook