A Kovács Máté születésének (1906. november 11.) 110. évfordulója alkalmából november 9-én rendezett vetélkedőn 5 csapat mérte össze tudását, akik közül a Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai bizonyultak a legfelkészültebbeknek.

dsc_0019

A nyertes csapat: Nagy Gergely, Dobi Bence, Somogyi Panna, Cifra Zsuzsa

A Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár névadója születésnapjának 110. évfordulója alkalmából vetélkedőt hirdetett az általános iskolák felső tagozatos tanulóinak a Kulturális Központban – tájékoztatta hírportálunkat Benefiné Kiss Éva, gyermekkönyvtáros.

dsc_0001

A zsűri tagjai voltak: Berényiné Szilaj Ilona, a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója, Juhász Ilona,  a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár könyvtárvezetője, Vida Lajos, helytörténész.

dsc_0011

A vetélkedő célja, megismertetni a gyerekekkel Kovács Máté könyvtártudós, művelődéspolitikus életét és munkásságát; a könyvtárügyben, a közművelődésben és a neveléstörténetben betöltött fontos szerepét. A tanulóknak fénymásolat formájában biztosítottak a felkészüléshez szükséges irodalmat.

dsc_0010

Mind a négy hajdúszoboszlói általános iskolából, valamint a Hőgyes Endre Gimnáziumból is érkeztek versenyzők.

A nyertes csapatok:

  1. helyezett: Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola (felkészítő tanár: Ádám Gáspár; diákok: Nagy Gergely, Dobi Bence, Somogyi Panna, Cifra Zsuzsa)
  1. helyezett: Bárdos Lajos Általános Iskola (felkészítő tanár: Takács-Nagy Anita; diákok: Bihari Orsolya, Juhász Száva, Hornyák Ivett – ők 3 fős csapattal érkeztek, egy fő beteg lett)
  1. helyezett: Pávai Vajna Ferenc Általános Iskola (felkészítő tanár: Tóthné Szántó Gabriella; diákok: Balogh Róbert, Takács Regina, Karika Mónika, Mesznikow Mária)

 

dsc_0003A fiataloknak összesen hat feladat megoldásával kellett megmutatni tudásukat.

Az első feladatban játékosan a könyvtár Kovács Máté-részlegén kellett “rendet rakniuk”. A szétszóródott könyveket címeik alapján való besorolással kellett a megfelelő polcra helyezniük. A polcoknak Kovács Máté munkásságával kapcsolatos tábla adott nevet: A középiskolai tanár, Az oktatáspolitikus, A könyvtárigazgató, Az egyetemi tanár (A megadott irodalom, Bényei Miklós könyvéből átvett címek alapján).

Ezt követte egy mondatkiegészítős feladat, mely szintén Kovács Máté kiemelkedő munkásságának főbb pontjait tartalmazta, illetve az életútjával voltak kapcsolatosak.

A harmadik feladat kicsit szokatlan volt a gyerekek számára, de ez volt talán mind közül a legjátékosabb, egy képrejtvényt kaptak a tanulók, melynek megfejtésével egy Kovács Máté-idézetet olvashattak össze:

“Meg kell tanulnunk az egész földgömb méreteiben gondolkodni.” (ez az idézet a magyar nemzeti és az egyetemes kultúra szoros kapcsolódását mutatja Kovács Máté gondolatvilágában).

A negyedik feladat egy 13+1 kérdéses TOTÓ volt, ezt követte a tantárgyfelsorolós feladat, mely a gyerekek memóriáját tette próbára, hogy mennyire emlékeznek arra, hogy Kovács Máté pedagógusként mely tantárgyakat tanította.

Az utolsó feladat az időkígyó volt, mely évszámokat tartalmazott, s Kovács Máté életének főbb eseményeit kellett a megfelelő évszámhoz párosítaniuk a diákoknak.

dsc_0008

Facebook