Az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulóján, október 23-án tartottak városunkban, a Hősök terén megemlékezést, melyen az ünnepi műsort és a beszédet követően megkoszorúzták az ’56-os kopjafát.

HIRDETÉS


A Hajdúszoboszló Város Önkormányzata megbízásából szervezett városi ünnepség rendezője ezúttal is a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár volt.

A zord idő ellenére a Zichy Géza Zeneiskola Fúvószenekar térzenéjét már 16:30-tól hallhatták a megemlékezésre érkezők. A 17 órától kezdődő megemlékezésen a Hőgyes Endre Gimnázium diákjai színvonalas ünnepi műsorát láthatták a jelenlévők.

A megemlékezés szónoka, Kapornai Judit, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ igazgatója volt, aki beszédében többek között elmondta:

„Élnek még köztünk többen, akik maguk is átélték, sőt alakították, formálták az ’56-os eseményeket. És még többen, akik már csak hallomásból, visszaemlékezésekből, beszédekből szereztek róluk tudomást. 61 év alatt több generáció nőtt fel. Évtizedekig úgy, hogy a közbeszédben hallgatni kellett. A tankönyvek pedig a rendszer által elvárt olvasatban tálalták a történéseket. Mindössze 12 nap, de a magyar történelemben talán legkiemelkedőbb 12 napja zajlott 1956-ban Magyarországon. Egy aprócska, de elszánt nemzet, felemelte fejét és nemet mondott az elnyomásra, a diktatúrára, és szembeszállt a világ akkori legnagyobb birodalmával.”

Hozzátette, hogy ma már szabadon beszélhetünk róla, a valóságot tanulhatjuk és taníthatjuk az 1956-os szabadságharcról. A hiteles tudás átadása pedig a hosszú távú, tartalmas, és valós jövőkép építésének a záloga.

„Így tudunk adózni emlékük előtt. Így tudunk méltónak maradni ahhoz az áldozathoz, amelyet azért hoztak, hogy ma már szabadon beszélhessünk és emlékezhessünk.” – Kapornai Judit

A városi megemlékezés koszorúzással ért véget az ’56-os kopjafánál, ahol civil szervezetek, politikai pártok, egyesületek képviselői és hozzátartozók helyezték el az emlékezés virágait.

KÉPGALÉRIA:

DSC 0136
« 1 A 55 »
Facebook