A városunkban első alkalommal megrendezett diákolimpián a 10-11 éves birkózók között 3 hajdúszoboszlói versenyző Pető Benjámin (3. hely), Jónás Levente, valamint Nagy Alex (5. hely) is szőnyegre lépett.

HIRDETÉS


Az ország számos pontjáról több mint 60 egyesület 167 versenyzője érkezett Hajdúszoboszlóra az Országos Diákolimpia II. korcsoportos szabadfogású diákolimpiai bajnokság döntőjére.

A 38 kg-os súlycsoportban 3. helyen Pető Benjámin (Hajdúszoboszló, Thököly Imre Kéttan. Ált. Isk.) végzett, míg az 54 kg-os súlycsoportban az 5. helyet szerezte meg Nagy Alex (Hajdúszoboszló, Gönczy Pál Ált. Isk.). A sorsoláson két szoboszlói versenyző Pető Benjámin és Jónás Levente (Hajdúszoboszló, Bárdos Lajos Ált. Isk.) került össze. A küzdelmükből Benjámin győzedelmeskedett, Levente pedig kiesett.

Fotó: Kiss Tibi / Foto28

A szeptember 16-án és 17-én, hat területen lebonyolított diákolimpiai területi bajnokságokról lehetett részvételi jogot szerezni a szeptember 23-ai, hajdúszoboszlói II. korcsoportos (diák II.) diákolimpiai bajnoki döntőre. – írja a birkozoszov.hu

Több mint kétszáz fiatal jutott be a Hajdú-Bihar megyében megtartott döntőbe, végül 167 birkózópalánta csapott össze a diákolimpiai bajnoki címekért. A három szőnyeges megmérettetésen a legkisebbektől kezdve egészen a legnagyobbakig, mindenki igyekezett a legjobb tudását nyújtani a szőnyegen, végül a tizennégy bajnoki címből hetet vidéki iskolába járó tanuló nyert meg, míg a maradék hétben budapesti versenyzők diadalmaskodtak.

 

A II. korcsoportos diákolimpiai bajnokok:

 

23 kg: Majer Barnabás (Kecskemét, Mathiász János Általános Iskola)

26 kg: Mizsei Bátor (Budapest, XXI. kerület, Vajda Péter Ált. Isk.)

29 kg: Zhytovoz Petro (Bp, XX. ker. Gyulay István Ált. Isk.)

32 kg: Zóni Dániel (Tatabánya, Dózsa György Sportiskola)

35 kg: Takács Levente (Bp, X. ker. Kőbányai Szent László Ált. Isk.)

38 kg: Czuczor Dominik (Dorog, Eötvös József Ált. Isk.)

42 kg: Scheuring Vilmos (Bp, XII. ker. Budapesti Német Iskola)

46 kg: Szinay Szabolcs (Miskolc, Hermann Ottó Gimnázium)

50 kg: Kosovics Márton (Bp, XX. ker. Gyulay István Ált. Isk.)

54 kg: Cseh Balázs (Csongrád, Széchenyi István Ált. Isk.)

58 kg: Farkas Benjamin (Jászapáti, Jászapáti Ált. és Alapfokú Müv. Isk.)

63 kg: Bíró Balázs (Miskolc, Gyarmathy Dezső Sport Ált. Isk.)

69 kg: Varga Ágoston (Bp, XIV. ker. Csanádi Árpád Ált. Isk.)

+ 69 kg: László Koppány (Bp, XVIII. ker. Pestszentimrei Ady Endre Ált. Isk.)

Teljes eredménylista

A verseny előtt a csapatok ünnepélyes bevonulása után Szabó Bence, a verseny elnöke köszöntötte a versenyzőket, illetve bemutatta a meghívott vendégeket, valamint a bírákat. A diákolimpia megnyitóján tiszteletét tette: Bodó Sándor országgyűlési képviselő, Dr. Sóvágó László polgármester, Holoda Attila alpolgármester, Marosi György Csongor, a Hajdúszoboszlói Birkózó Sportegyesület elnöke, Bacsa Péter, a Magyar Birkózó Szövetség ügyvezető alelnöke, valamint Mester Lajos, a Hajdú-Bihar Megyei Birkózó Szövetség elnöke.

A hagyományokhoz híven meggyújtották a diákolimpiai lángot, majd Pető Benjámin hajdúszoboszlói birkózóval közösen mondták el esküjüket a versenyzők.

Bodó Sándor, országgyűlési képviselő beszédében többek közt elmondta, hogy egy nagyon komoly verseny apropóján lehet jelen, hiszen diákolimpikonnak lenni és azt megnyerni nagy dolog az életben. Emlékeztette a hallgatóságot, hogy számos olyan olimpikona van hazánknak, akik szintén ilyen versenyek sokaságán vettek részt. Beszédében kiemelte a sportszerű küzdelem fontosságát, majd jó versenyzést és kitartást kívánt mindenkinek.

Városunk polgármestere, Sóvágó László elmondta, hogy örömére szolgál, hogy városunkba hozták ezt a versenyt. Hozzátette, hogy akik újjáélesztették a birkózást Hajdúszoboszlón, azok hasznos munkát végeztek. Mint mondta, lesznek köztük olyanok, akik híres versenyzők lesznek, azonban azok se csüggedjenek, akik nem érik el ezt a szintet, hisz a sport egészséges embert faraghat a jelenlévőkből is. Sportszerű és nemes küzdelmeket kívánt a versenyzőknek.

Bacsa Péter, a Magyar Birkózó Szövetség nevében elmondta, hogy múlt héten lezajlottak a területi selejtezők, így valóban a legjobbak érkeztek a hajdúsági fürdővárosba. Mint mondta, a 70-es évekig aktív birkózó élet folyt Hajdúszoboszlón, majd három évtizedes kihagyás után újjáélesztették a birkózást – többek között Pánisz László segítségével – mely őt is örömmel töltötte el. Kiemelte, hogy hat év leforgása alatt a tavalyi évben a 120 klub közül az első 50 között szerepelt a Hajdúszoboszló Birkózó SE, ami jelentős eredmény. Hozzátette, hogy ezzel a diákolimpiai szervezéssel végérvényesen felkerült a város a birkózás térképére. Sok sikert kívánt a versenyzőknek és szüleiknek, valamint a felkészítőknek, végül megnyitotta a versenyt.

A Magyar Birkózó Szövetség díjat adományozott: Jónás Endréné, Makula Tamás, Jónás Endre és Pánisz László részére. Emellett a hajdúszoboszlói tehetségeket is díjazták 1-1 kupával, akik kimagasló teljesítményeket értek el a birkózás terén: Pető Benjámint, Végh Noémit és Sándor Imrét.

Képgaléria:

DSC 0074
« 1 A 20 »
Facebook